Βραβείο EUROPA NOSTRA στην Ερμούπολη

Με μεγάλη μας χαρά, πληροφορηθήκαμε για το Βραβείο EUROPA NOSTRA, το σημαντικότερο Πανευρωπαϊκό Bραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που κέρδισε μεταξύ 263 αιτήσεων από 29 χώρες, το Ψηφιακό Σύστημα Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων Ερμούπολης (HER.M.E.S.).

Το HER.M.E.S. αναπτύχθηκε από τον διδάκτορα του ΕΜΠ κ.Παύλο Χατζηγρηγορίου, ο οποίος είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Σύρου. Είναι αποτέλεσμα ερευνητικής του εργασίας στο πλαίσιο της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (εργαστήριο Πολεοδομικής Σύνθεσης) με τη στήριξη του Δήμου Ερμούπολης. Στη συνέχεια, το σύστημα HERMES εξελίχθηκε από τον ίδιο ερευνητή με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Σύρου. Σημειώνεται ότι το HERMES έχει ήδη βραβευτεί στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Digital Heritage) στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2013, Μασσαλία.

Η σημερινή διάκριση με το κορυφαίο βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το βραβείο EUROPA NOSTRA στην κατηγορία “Έρευνα & Ψηφιοποίηση”, έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά τη μοναδικότητα αυτής της έρευνας, την πρωτοτυπία της και τις δυνατότητες εξέλιξής της. Η επιτροπή αξιολόγησης εκτίμησε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Δελτίο Τύπου της Europa Nostra, την επιστημονική και τεχνική πολυπλοκότητα του Συστήματος ‘HERMES’. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναφέρει ότι “ […] Η σχετικά σύντομη ιστορία της Ερμούπολης δεν καθιστά την αρχιτεκτονική της αξία λιγότερο σημαντική, ενώ το πρόγραμμα αυτό έχει επιτρέψει την συγκέντρωση ενός εντυπωσιακά λεπτομερούς και ακριβούς συνόλου δεδομένων. Το πρόγραμμα αποτελεί υπόδειγμα για την διάδοση της αξίας της ψηφιοποίησης στη συλλογή και διατήρηση πληροφοριών σχετικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ευρώπης, και για τους τρόπους με τους οποίους η κατανόηση της πολυπλοκότητας του παρελθόντος και η ανταπόκρισή μας σε αυτή στο μέλλον μπορούν να αναπτυχθούν και να αποτελέσουν βάση για δράση.”

Πρέπει να επισημανθεί ότι τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από αυτό το βραβείο σε επίπεδο νησιού και ειδικά για την Ερμούπολη, είναι ιδιαίτερα αξιόλογα. Συγκεκριμένα, πέρα από τη δημοσιότητα και την προώθηση της Ερμούπολης ως “Βραβευμένη πόλη από την Europa Nostra”, θωρακίζεται η υποψηφιότητά της για τον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς είναι τεκμηριωμένη πλέον η σχέση των βραβευμένων από την Europa Nostra Ευρωπαϊκών Μνημείων και των ενταγμένων στον κατάλογο της UNESCO πόλεων/μνημείων (σελ.42 Έκθεσης Ε.Ε. για τα βραβεία Πολιτισμού). Πρόσθετα, η προβολή της Ερμούπολης ως “παράδειγμα καλής πρακτικής” στην καταγραφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε ένα δίκτυο πόλεων και οργανισμών που ασχολούνται με τον πολιτισμό, στρέφει το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον στο νησί μας.

Τέλος, το μεγάλο πρόβλημα της κατάρρευσης των ιστορικών μας κτηρίων, όπως το καταγράφει η έρευνα στο σύστημα HERMES, λαμβάνει δημοσιότητα και επομένως μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό πίεσης για μελέτες/έργα ανάπλασης και διάσωσης της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Το Ινστιτούτο Σύρου αισθάνεται περήφανο και συγχαίρει θερμά τον Παύλο Χατζηγρηγορίου για την επιτυχία του.

Book your tickets