Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου: Παρουσίαση Transmissions (Πρόγραμμα ανταλλαγής για την καλλιτεχνική έρευνα στον ήχο)

 

Παρουσίαση | συμμετοχική δράση ακρόασης | συζήτηση

συμμετέχουν:
Maia Urstad (Προσκεκλημένη καλλιτέχνης, Syros Sound Meetings 2021-22)
Άννα Παπαέτη (Προσκεκλημένη καλλιτέχνης, Syros Sound Meetings 2021-22 & Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Έρευνας, Πανεπιστήμιο Κύπρου)
Karolin Tampere (επιμελήτρια, North Norwegian Art Center & υποψήφια διδακτ., UiT Arctic University of Norway & University of Bergen)
Γιάννης Κοτσώνης (επιμελητής, Syros Sound Meetings)
Δανάη Στεφάνου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & επιμελήτρια, Syros Sound Meetings)

*είσοδος ελεύθερη με κρατήσεις μέσω e-mail στο soundmeetings@gmail.com. Λόγω περιορισμένου χώρου, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το Κέντρο Έρευνας Συριανού Πολιτισμού βρίσκεται στην Άνω Σύρο, ακριβώς κάτω από το κωδωνοστάσιο του Αγ. Γεωργίου. Είσοδος από το Επάνω Τέρμα του οικισμού, στρίβοντας δεξιά πριν την είσοδο στο συγκρότημα του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου.

Περιγραφή:
Το 2021-22, στο πλαίσιο του προγράμματος “Transmissions” που συντονίζει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Ultima Festival, οι Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου επιμελήθηκαν για πρώτη φορά από κοινού ένα πρόγραμμα ερευνητικής ανταλλαγής με το North Norwegian Arts Center (NNKS), ένα περιφερειακό κέντρο σύγχρονης τέχνης που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Νορβηγία.

Οι δύο φορείς συνεπιμελήθηκαν την κινητικότητα μιας μικρής ομάδας προσκεκλημένων καλλιτεχνών-ερευνητών ανάμεσα στην Άνω Σύρο και τη Βόρεια Νορβηγία. Στόχος του προγράμματος ήταν η εξερεύνηση του ακουστικού αλλά και ανήκουστου παρελθόντος που συνδέεται με δύο παράκτιες τοποθεσίες «στην περιφέρεια της περιφέρειας»: τo ακατοίκητο νησί της Γυάρου που υπάγεται διοικητικά στην Άνω Σύρο και στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, και το Vardø, μια μικρή πόλη στο ανατολικότερο άκρο της χερσονήσου Varanger στη Νορβηγία.

Η μουσικολόγος και ερευνήτρια Άννα Παπαέτη, η οποία εστιάζει θεωρητικά & καλλιτεχνικά στη σχέση του ήχου με το τραύμα και την επανόρθωση, και η καλλιτέχνης Maia Urstad, η οποία δημιουργεί ηχητικά και πολυμεσικά έργα βασισμένα σε αρχειακό ηχητικό υλικό και παλιές τεχνολογίες στα όρια της εξαφάνισης, κλήθηκαν να συνεργαστούν και να ταξιδέψουν μαζί στις δύο τοποθεσίες την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2021, συνοδευόμενες από το καλλιτεχνικό ντουέτο acte vide (Δανάη Στεφάνου & Γιάννης Κοτσώνης), που αποτελεί και τον ιδρυτικό πυρήνα των Ηχητικών Συναντήσεων Σύρου.

Η θεματική και ο στόχος του προγράμματος αναπτύχθηκαν από τους acte vide, στο πλαίσιο της συνεργασίας των Ηχητικών Συναντήσεων Σύρου με το Ινστιτούτο Σύρου. Η δράση εντάχθηκε στο πρόγραμμα Transmissions που συντονίζει η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα) σε συνεργασία με το Ultima Festival (Νορβηγία), με την υποστήριξη του προγράμματος EEA Grants program και του μηχανισμού στήριξης Norwegian Financial Mechanisms 2014–2021.

Την Τετάρτη 13/4, οι προσκεκλημένες του προγράμματος θα βρεθούν ξανά στη Σύρο, με σκοπό να μοιραστούν ένα δείγμα της εν εξελίξει δουλειάς τους, βασισμένο σε ηχογραφήσεις και συνεντεύξεις που έγιναν κατά την επίσκεψή τους στη Σύρο και τη Γυάρο τον Ιούνιο του 2021. Παράλληλα, η επιμελητική ομάδα του Transmissions θα παρουσιάσει μερικά από τα κινητήρια ερωτήματα και τις προκλήσεις που προέκυψαν μέσα από αυτήν την πρωτότυπη συνεργασία, ανοίγοντας το διάλογο με ένα ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό καλλιτεχνών, ερευνητ(ρι)ών, εκπαιδευτικών και κοινοτικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη Σύρο.

Περισσότερα για το πρόγραμμα Τransmissions:
https://medium.com/…/transmissions-sound-art-residency… (αγγλικά)
https://www.onassis.org/…/transmissions-sound-art… (αγγλικά + ελληνικά)

Book your tickets