Θεατρικό Εργαστήρι World Wide Lab

Η ιδέα του «World Wide Lab» δημιουργήθηκε το 2011 στο θεατρικό εργαστήρι Watermill Center του Μπομπ Γουίλσον, από τους απόφοιτους του Lincoln Center Theater Director’s Lab. Αποτελεί μια διεθνή πλατφόρμα σκηνοθετών από διαφορετικές χώρες του κόσμου – Ιταλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ταϊβάν, Καναδάς, ΗΠΑ, Ινδία – οι οποίοι συναντιούνται σταθερά κάθε χρόνο, με σκοπό να δουλέψουν εντατικά και ομαδικά για έναν μήνα, πάνω στη δημιουργία και την παρουσίαση θεατρικών πρότζεκτ γύρω από ένα ειδικό θέμα τη φορά.

Στόχος του World Wide Lab είναι να προτείνει και να εξελίξει ένα μοντέλο ομαδικής συνεργασίας και συσκηνοθεσιών, καταρρίπτοντας την ιδέα ότι «στο θέατρο την τελική απόφαση την παίρνει πάντα ένας». Σκοπός, η ανεύρεση μιας κοινής καλλιτεχνικής γλώσσας, που δε θα εξαλείφει ωστόσο τις ιδιαιτερότητές της προέλευσης και της εκπαίδευσης του κάθε σκηνοθέτη. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας το World Wide Lab δεν διαθέτει έναν σταθερό καλλιτεχνικό διευθυντή. Το 2014 την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβαν η Laura Caparotti από την Ιταλία και η Orly Noa Rabinyan από το Ισραήλ.

Μετά από δύο συνεχόμενες χρόνιες στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης (Irondale Center), όπου είχε την πολύτιμη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (2013), το «World Wide Lab» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2014. Στην 3η διοργάνωσή του στη Ρώμη, το διεθνές θεατρικό εργαστήρι-φεστιβάλ με θέμα «Καταστροφή & Αναγέννηση», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Οκτωβρίου στο «Teatro Due» της Ρώμης.

Στόχος για το 2015 είναι να έρθει το World Wide Lab στη Σύρο.  Η στέγαση των σκηνοθετών στο Ινστιτούτο Ιστορικής και Πολιτισμικής Έρευνας Σύρου θα γίνει από τις 16 Αυγούστου ως τις 6 Σεπτέμβρη 2015. Το θέμα του για αυτή τη χρονιά, θα στραφεί γύρω από το διαπολιτισμικό διάλογο, είτε γύρω από το διαπολιτισμικό διάλογο σε σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου, είτε γύρω από το αρχαίο δράμα ή κάποιο άλλο θέμα που θα συμφωνηθεί μεταξύ των σκηνοθετών και εν συνεχεία μεταξύ του Ινστιτούτου Σύρου και του World Wide Lab.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ενότητα “Δράσεις”

Book your tickets