5o Σεμινάριο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού


ΠΕΜΠΤΟ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

13  –  19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΡΟΥ, για 5η συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο των επιστημονικών δραστηριοτήτων του με σκοπό να προωθήσει τα θέματα της προστασίας ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, οργανώνει σε συνεργασία με καθηγητές πανεπιστημίων και σημαντικών διεθνών προσωπικοτήτων, Σεμινάριο Επιμόρφωσης με θέμα τη “Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Ιστορικών Πόλεων“. Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί 13-19 Σεπτεμβρίου 2015 στην Ιστορική Μονή Ιησουϊτών στην Άνω Σύρο.

Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου είναι το παρακάτω:

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου: Άφιξη στη Σύρο (απογευματινό πλοίο Blue Star Ferries)

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου: Έναρξη

Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη: Εργαστήριο Ιστορικών Πόλεων

Κατά τη διάρκεια του επταήμερου σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες καλούνται να εργαστούν πάνω σε μία Ιστορική Πόλη της επιλογής τους, από τις παρακάτω χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στην -παράλληλη με το σεμινάριο- επιστημονική συνέλευση του Διεθνούς CIVVIH – ICOMOS:

Γαλλία, Βραζιλία, Χιλή, Σουηδία, Τουρκία, Εσθονία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κορέα, Ιταλία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Παλαιστίνη, Ρωσία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Αυστραλία, Πολωνία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Τσεχία, Μεγάλη Βρετανία, Αργεντινή, Ουκρανία, Φιλανδία.

Θα πρέπει να γράψουν μία εργασία από 2.000 – 3.000 λέξεις στα Ελληνικά ή/και στα Αγγλικά (μέγιστο μέγεθος 7 σελίδες με φωτογραφίες) για την Ιστορική Πόλη, εξετάζοντας από τη δική τους οπτική γωνία το θέμα “Πολιτιστική Κληρονομιά” (Heritage) της ιστορικής αυτής πόλης (π.χ. τις ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα, τις καλές πρακτικές ή ό,τι άλλο επιθυμούν να μελετήσουν και να αναπτύξουν).

Οι συμμετέχοντες μπορούν να εργαστούν μόνοι τους, ή σε ομάδες 2 ατόμων.

Όλες οι εργασίες θα δημοσιευτούν σε ένα ειδικό τεύχος του Ινστιτούτου Σύρου.

Οι τρεις καλύτερες εργασίες (οι οποίες θα κριθούν από την Επιστημονική Επιτροπή του Ινστιτούτου Σύρου), θα δημοσιευτούν στο Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό του Ινστιτούτου μας “Sustainable Development Culture and Traditions Jοurnal (http://sdct-journal.com  ISSN 2241-4010)

 

16165570473_3878ee4a9f_z


 

Στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Διεθνούς ICOMOS – Τμήμα Ιστορικών Πόλεων (CIVVIH). Το Πρόγραμμα της Συνέλευσης θα το βρείτε εδώ.

 

Icomos-logo_cropped

 


Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  18 Σεπτεμβρίου το βράδυ στις 20:00 οι συμμετέχοντες θα παρευρεθούν στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ όπου θα λάβει χώρα η βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Europa Nostra για το Σύστημα Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων HER.M.e.S. (HERitage Management e System). Τη βραδιά θα πλαισιώσει η Ορχήστρα των Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και μέλους του Ινστιτούτου Σύρου Νίκο Κυπουργού. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

HERMES

 

Στις 19 Σεπτεμβρίου (Σάββατο) οι συμμετέχοντες θα παρευρεθούν το πρωί σε ειδική κλειστή ξενάγηση – εγκαίνια στον πρόσφατα αποκαταστημένο Καθολικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου.

 

DSC_0139


Το 5ο Διαπανεπιστημιακό Σεμινάριο θα είναι μία εβδομάδα εργασίας, εκπαίδευσης, μάθησης αλλά κυρίως εορτασμού της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 


 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΕΔΩ: ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 120 ευρώ, ενώ για φοιτητές και άνεργους είναι 70 Ευρώ.

Δίνεται η δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, σε 2 άτοκες δόσεις.

Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να καταθέσετε και το κόστος συμμετοχής χρησιμοποιώντας τον παρακάτω σύνδεσμο (ανάλογα με την ιδιότητά σας)

€ 120,00 ΚΑΝΟΝΙΚΟ

€ 70,00 ΜΕΙΩΜΕΝΟ

Σε περίπτωση μη χρήσης πιστωτικής κάρτας, μπορείτε να καταθέσετε 120 ευρώ (ή 70 ευρώ μειωμένο) στον παρακάτω λογαριασμό της EUROBANK, με ΙΒΑΝ:

GR 7802602810000790200978750

(Πρέπει άμεσα να στείλετε και μία φωτογραφία της απόδειξης κατάθεσης στο syrosinstitute@gmail.com).